SON KULLANICI GÜVENLİĞİ

Organizasyonlar genellikle ağ geçidi seviyesinde güvenlik önlemleri almaktadır. Ağ geçidi seviyesindeki güvenlik önlemleri gerekli ancak yeterli değildir

Son kullanıcı bilgisayarlarındaki güvenliğin anti virüs yazılımlarıyla yeterli olduğu sanrısı mevcuttur. Antivirüs yazılımlarının yanı sıra, host firewall, host IPS, host dlp gibi çözümler de gereklidir. Host fireall ve host IPS ürünlerinin temel amacı; güvenlik cihazları üzerinden geçmeyen ağ cihazları aracılığyla yerel ağdan gelebilecek tehditlere karşı savunma sağlamaktır. Host DLP çözümünün amacı ise, kullanıcı cihazına bir araç takılarak istenmeyen verilerin dışarı çıkmasını engellemektir.

Son kullanıcı bilgisayarlarında atlanan en önemli noktalardan bir tanesi ise kullanıcı bilgisayarlarının kaybolması ya da çalınması durumundaki içinde barındırdıkları önemli bilgilerin başkaları tarafından ele geçirilebilmesidir. Bu sebeple, özellikle kurum dışına çıkan kurum bilgisayarlarının disk şifreleme çözümleriyle disklerinin şifreleniyor olması büyük önem arz etmektedir. Diski şifrelenmiş bir bilgisayarın çalınması ya da kaybolması halinde ise, kullanıcının ya da kuruluşun karşı karşıya kalacağı tek kayıp bilgisayar maliyeti olacaktır ve başkalarının eline geçmemesi gereken hassas veriler güvende kalacaktır. Son kullanıcı güvenliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, kullanılacak olan çözümün bahsedilen tüm bileşenleri kolayca yönetilebilir olmasıdır.

Son kullanıcı güvenlik mimarisinde istemciye yönelik çözümler son savunma katmanı olarak görev yaparlar. Firmamızın önerdiği istemci güvenlik ürünlerinde aşağıdaki temel bileşenler bulunmaktadır.

  • Antivirüs – Anti Spyware (VirusScan)
  • İstemci güvenlik duvarı / İstemci saldırı önleme sistemi (HIPS)
  • Disk Şifreleme yazılımı (EEPC)
  • Microsoft Exchange sunucular için Antivirüs yazılımı (GroupShield)